Zdravstvena ustanova Ljekarna Drniš, Poljana 7, 22320 Drniš, tel: 022 886 133, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

   

Vitamini i minerali za jačanje imuniteta

Iako bismo organizam trebali kontinuirano opskrbljivati nutrijentima potrebnim za održavanje imuniteta, najčešće za suplementima vitamina i minerala te imunostimulansima posežemo upravo kad nam imunitet padne odnosno kad nam se bolest dogodi.

Često se čuju riječi imunološki sustav, imunitet, obrana organizma, no što je zapravo imunološki sustav i kako on radi? Imunološki sustav je u našem organizmu raspoređen po čitavom tijelu, a ima obrambenu funkciju organizma. Njegova zadaća je štititi organizam od konstantnih napada mikroorganizama. Stanice koje čine imunološki sustav su leukociti (diferencirani u različite stanice, raspoređene po čitavom tijelu) te limfociti (T i B limfociti).

Kako bismo pripremili organizam za borbu protiv virusa i bakterija, koji su najčešći uzročnici prehlada i različitih infekcija, vrlo je bitno paziti na naše tijelo. Dovoljno spavati, kad god je moguće boraviti na zraku i suncu, redovito i što više se kretati te se raznoliko hraniti. Kako je u zimskom periodu manje dostupnog voća i povrća, često u prehrani nema dovoljno mikronutrijenata kao što su vitamini i minerali. Da bismo to nadoknadili preporučljivo je posegnuti za dodacima prehrani koji se prodaju u ljekarnama i potražiti optimalnu kombinaciju.

Neizostavni vitamin C

Najčešće se, i to ne bez razloga, odlučujemo za vitamin C. Vitamin C, odnosno L-askorbinska kiselina je jedan od vitamina čiji unos zimi, kroz prehranu, može biti značajno smanjen upravo zbog nedostatka svježeg voća i povrća te preduge termičke obrade namirnica. Simptomi nedostatka vitamina C su slabost i umor, sklonost infekcijama, gingivitis...

Preporučene dnevne doze vitamina C kod nas su oko 80 mg, no ta brojka je veća za pušače, žene koje uzimaju oralnu kontracepciju te osobe koje su pod emotivnim ili fizičkim stresom. Vitamin C bi se trebao uzimati češće u malih količinama jer je tako apsorpcija najbolja ili kroz tablete s vremenskim otpuštanjem. Stoga je kao dodatak vitamina C najbolje uzeti proizvod s produljenim oslobađanjem koji osigurava kontinuirano opskrbljivanje organizma vitaminom C.

Koliki je vitamin C zaista bitan govori i činjenica da je Europska komisija za sigurnost hrane (EFSA) za vitamin C odobrila velik broj zdravstvenih tvrdnji, te ćemo navesti samo neke: doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i psihološkoj funkciji, normalnom metabolizmu stvaranja energije, smanjenju umora i iscrpljenosti i još mnoge druge.

Vitamini B skupine

Osim vitamina C, bitno je istaknuti nužnost dovoljnog unosa vitamina B skupine, U skupinu vitamina B-kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin). Svaki vitamin B skupine u organizmu ima specifičnu i vrlo bitnu ulogu no možemo reći da su vitamini B skupine ključni su za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, ali i za normalno funkcioniranje živčanog sustava i još puno drugih sustava u organizmu. Zanimljivost je da su neka istraživanja pokazala da su najčešće deficijencije vitamina upravo vitamina B12, B6 i folne kiseline.

Cink

Vrlo je bitno istaknuti i važnost minerala u našem organizmu. U kontekstu imunološkog sustava i očuvanja normalnog funkcioniranja istog, posebno je bitan dovoljan unos cinka. Nezamjenjiv je u stvaranju i aktivaciji T-limfocita, doprinosi normalnoj sintezi DNK i RNK, normalnoj kognitivnoj funkciji i cijelom nizu procesa u našem organizmu.

Osim vitamina i minerala koji osiguravaju normalno funkcioniranje imunološkog sustava susrećemo se sa sastojcima pojedinih proizvoda koji imaju djelovanje imunostimulansa ili imunomodulatora. Jedan od najpoznatijih sastojaka, koji ne spada niti u vitamine, niti u minerale je svakako imunomodulator beta-(1,3/1,6)-D-glukan.

Beta-glukan

Beta-(1,3/1,6)-D-glukan spada u skupinu spojeva pod zajednički nazivom beta glukani. Beta glukani su dugolančani polisaharidi. Nalazimo ih u staničnoj stjenci nekih žitarica te algi, kvasaca, gljiva i bakterija. Djelovanje i svojstva beta glukana ovise o rasporedu i udjelu tih veza unutar molekule te je stoga vrlo bitno koje beta glukan uzimamo. Beta-(1,3/1,6)-D-glukan dobiva se iz stanične stjenke kvasca,vrste Saccharomyces cerevisiae te se istaknuo kao sastojak koji pomaže imunološkom sustavu. Beta-(1,3/1,6)-D-glukan potiče funkcionalnu aktivnost makrofaga, koji su vrsta leukocitnih stanica čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tijela te aktivira antimikrobnu aktivnost neutrofila. Također je primijećeno povećanje brzine kretanja imunoloških stanica prema patogenima. Zbog toga beta-(1,3/1,6)-D-glukan ubrzava oporavak, ali i višestrukim podizanjem imuniteta štiti i od potencijalnih infekcija. Beta glukan bi trebalo uzimati barem tri mjeseca i siguran je za dugotrajnu upotrebu.

POVJERENJE, STRUČNOST, SIGURNOST, DISKRECIJA I INDIVIDUALNI PRISTUP SVAKOM KORISNIKU, POMOĆ U PREVENCIJI I RJEŠAVANJU ZDRAVSTVENIH PROBLEMA. OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM!