Zdravstvena ustanova Ljekarna Drniš, Poljana 7, 22320 Drniš, tel: 022 886 133, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

   

Za zrelu životnu dob

Često se pojam starenja veže za stare i onemoćale osobe. No u današnje vrijeme, kada su medicina i životni uvjeti toliko napredovali da se životni vijek značajno produljio, sve veća je potreba da organizam ostane u formi, spreman za sve izazove koje ga još čekaju.

Starenje je prirodni proces koji je nemoguće zaustaviti – najvažnije je u svakom životnom dobu prepoznati potrebe i mogućnosti tijela te sukladno tome slijediti znakove koje nam tijelo daje. Iako je to vrlo individualno, u literaturi se ističe da prvi znakovi starenja, polagano smanjivanje fizičkih funkcija, počinju već iza 45. godine života. Fizičke procese uvijek prate i psihološki procesi pa se tako mijenjaju pogledi na život, revidiranje postignutog, želje za promjenom životnog stila i sl. Vrlo bitno je istaknuti, iako je prihvaćeno da su pedesete godine granica kad se organizam počinje mijenjati, da svaka osoba ima svoj biološki sat, u svakoj osobi postoji niz faktora – od genetike, stila života, stanja duha i mnogih drugih koji utječu na starenje.

Znakovi starenja

Znakovi starenja vrlo su uočljivi na našem najvećem organu – koži. Ona postaje vrlo suha i tanka s dubokim borama i često izraženim mrljama – hiperpigmentacijama. Kosa sijedi, i sve je tanja. No promjene u organizmu možda nisu tako očite, ali je od ključne važnosti pratiti ih. Pretpostavlja se da starenje organizma događa kada normalan životni proces – odumiranja stanica koje se zamjenjuju novim stanicama više nije toliko učinkovit. Niti jedan sustav u tijelu nije toga pošteđen. Smanjuju se funkcije pluća, srca i krvnih žila, u probavnom sustavu su vidljive promjene, mišićno-koštani sustav slabi, te se događaju degenerativni procesi u mozgu.

Uz obavezne i redovite sistematske preglede kod doktora, za koje ne smije biti isprike, potrebno je prilagoditi stil života. Usporiti tempo, izbjegavati stres, kretati se što više na svježem zraku i pravilno se hraniti. Kao i svim drugim dobnim skupinama preporuča se uzimati određene dodatke prehrani koji podižu imunitet i osiguravaju tijelu dnevne doze vitamina i minerala. Za imunitet tu je danas nezaobilazni beta glukan, vitamin C, vitamini B skupine, minerali cink i kalcij i dr. Potrebno je posebno istaknuti određene molekule koje su u organizmu potrebnije ili opadaju upravo s godinama pa bi ih također trebalo uključiti.

Stanična energija i koenzim Q10

Jedna od takvih molekula jest koenzim Q10 ili ubikinon, u organizmu ima svrhu kataliziranja biokemijskih reakcija. Količina koenzima Q10 se već u četrdesetim godinama smanjuje za 30% dok se u šezdesetim godinama ta brojka udvostručuje. Koenzim Q10 nalazi se u stanicama i ima vrlo bitnu funkciju u respiratornom lancu koji je ključan za dobivanje stanične energije, odnosno ATP-a (adenozin-trifosfata). ATP je ključan za sintezu proteina, kontrakcije mišića, prijenos molekula u stanicu i za puno drugih biokemijskih reakcija bez kojih život ne bi bio moguć.Dodatak koenzima Q10 se preporuča za zaštitu kardiovaskularnog sustava, kod umora i iscrpljenosti te ima snažno antioksidativno djelovanje.

Jedna od najzvučnijih kombinacija vitamina i minerala koja se veže uz zrelu dob zasigurno je kalcij i vitamin D. Izuzetno važan tijekom cijelog života, kalcij je potreban za održavanje normalnih kostiju. 99% kalcija u našem organizmu nalazi se u kostima i zubima. Unošenje dovoljnih količina kalcija, što kroz prehranu, što kroz dodatke prehrani, ključno je za prevenciju osteoporoze. Osteoporoza je metabolička bolest koja najčešće pogađa žene u postmenopauzi. Karakterizira je progresivan gubitak koštane mase po jedinici volumena, a posljedice su česti prijelomi. Vitamin D, poboljšava apsorpciju kalcija te doprinosi održavanju normalnih kostiju.

POVJERENJE, STRUČNOST, SIGURNOST, DISKRECIJA I INDIVIDUALNI PRISTUP SVAKOM KORISNIKU, POMOĆ U PREVENCIJI I RJEŠAVANJU ZDRAVSTVENIH PROBLEMA. OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM!